Gemarineerde zalm spiesen met avocadosaus
2 piesen per persoon
ingrediënten
SPIESEN
300 gram verse zalm
1 niet te kleine courgette (12 mooie plakken)
12-15 cherrytomaatjes
12 plakjes citroen 0ng. 1,5 citroen
MARINADE
1 teentje knoflook
2-3 cm verse gember
2 eetlepels sojasaus
sap van een halve citroen
AVOCADOSAUS
1 rijpe avocado
3 eetlepels Griekse yoghurt
1 eetlepel citroensap
1 klein teentje knoflook
peper en zout
Bereiding
Snijd de zalm in blokjes. Pers de knoflook en schil en rasp de gember. Pers een halve citroen uit. Meng in een kom de blokjes zalm, knoflook, sojasaus, gember en citroensap goed door elkaar. Zorg dat de zalm goed in de marinade staat. Zet koel weg, laat minstens een uur marineren voor je de spiesen gaat rijgen.
Snijd de courgette in lange plakken, leg ze op een grote snijplank en bestrooi ze met -niet teveel- zout. Laat 20-30 minuten staan, spoel ze af en dep ze droog. Snijd 1,5 citroen in 12 dunne plakken.
Neem 2 stokjes per spies, dubbel dus. Leg 12 houten spiesen minimaal 15 minuten in water om verbranden te voorkomen. Rijg vervolgens de de losse onderdelen aan een dubbele spies. Begin met een uiteinde van een plak courgette en sla die telkens over je blokje zalm, cherrytomaatje, plakje dubbelgevouwen citroen heen dan krijg je een mooie courgetteslang. Als de plak courgette op is neem je een nieuwe.
Grill de spiesen in de oven, op een grillplaat of leg ze op de bbq. 4-6 minuten. Liever iets korter dan te lang.
Pureer ondertussen met een staafmixer (of vork) voor de avocadosaus de avocado met de knoflook, Griekse yoghurt en citroensap mooi smeuïg, proef en breng op smaak met peper en zout. Leg de avocadopit in de saus, dat gaat verkleuren tegen.
Als de spiesen gaar zijn, maal er dan vlak voor het opdienen wat peper over. Serveer met de avocadosaus en een frisse salade, veldsla of rucola is altijd lekker. Zomer en winter altijd makkelijk succesrecept!
BRON: Facebook – pagina Koolhydraat-arme recepten